Ενθέματα αυξητικής στήθους

Η αυξητική μαστών απευθύνεται στις γυναίκες εκείνες οι οποίες επιθυμούν να αυξήσουν  τον όγκο των μαστών τους χωρίς αυτός να παρουσιάζει ιδιαίτερη χαλάρωση, άρα δεν χρειάζεται ανόρθωση. Η αυξητική μαστών δεν απευθύνεται σε γυναίκες που θέλουν να ανορθώσουν ένα πτωτικό μαστό μπορεί όμως να συνδυαστεί με ανόρθωση μαστών όταν επιθυμούμε να συνδυαστεί ανόρθωση με αύξηση.

Αίτια μικρών μαστών

Οι αιτίες μειωμένου όγκου των μαστών μπορεί να είναι: 

1) μικροί μαστοί από κατασκευής του σώματος. Οι μαστοί δηλαδή που από τη στιγμή που ολοκλήρωσαν την ανάπτυξή τους είχαν μικρό μέγεθος. 

2) μαστοί που έχασαν όγκο λόγω απώλειας βάρους 

3) μαστοί που έχασαν όγκο μετά από εγκυμοσύνη. 

 

Μέθοδοι αυξητικής μαστών 

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αυξητικής μαστών, η μέθοδος που ακολουθείται είναι η αύξηση να γίνει με χρήση ενθεμάτων. Στην Ευρώπη γενικά και στην Ελλάδα ειδικά αλλά και η τάση παγκοσμίως είναι τα ενθέματα να είναι σιλικόνης. Υπάρχουν και ενθέματα ορού, που χρησιμοποιούνται σε κάποιες περιπτώσεις. Τα τελευταία εμφανίζεται επίσης και η αυξητική μαστών με αυτόλογη χρήση λίπους. Το λίπος λαμβάνεται από την ίδια τη γυναίκα με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης και κατόπιν επεξεργάζεται έτσι ώστε να ενεθεί στο στήθος της γυναίκας. 

 
 

Αυξητική στήθους

 

Ενθέματα αυξητικής στήθους 

Τα ενθέματα αποτελούνται από ένα εξωτερικό περίβλημα που είναι κατασκευασμένο από συμπαγή σιλικόνη και από το εσωτερικό των ενθεμάτων που αποτελείται από σιλικόνη σε ρευστή μορφή. Τα ενθέματα σιλικόνης διαφοροποιούνται ανάλογα με διάφορους παράγοντες και χρησιμοποιούνται ανάλογα τη βελτίωση που θέλει και μπορεί να πετύχει η γυναίκα που επιθυμεί να αυξήσει το στήθος της. Οι κύριοι παράγοντες είναι το εξωτερικό περίβλημα (επιφάνεια), η προβολή (προφίλ) και το μέγεθος.

 

Επιφάνεια ενθέματος  

Το εξωτερικό περίβλημα του ενθέματος αποτελείται από συμπαγή σιλικόνη και μπορεί να έχει δυο μορφές ανάλογα με την επιφάνεια του. Έτσι έχουμε τα ενθέματα τραχείας επιφανείας, όταν η επιφάνεια  είναι κάπως πιο ανώμαλη, και λείας επιφανείας όταν η επιφάνεια τους είναι λεία. Το είδος της επιφάνειας αποφασίζεται μετά από συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό ανάλογα με διάφορους παράγοντες και σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου.

 

Προβολή ενθέματος και προφίλ ενθέματος

Τα ενθέματα χωρίζονται επίσης σε κατηγορίες ανάλογα με την προβολή που έχουν. Κατά αυτό τον τρόπο έχουμε ενθέματα χαμηλού προφίλ, μεσαίου ή υψηλού προφίλ. Το προφίλ των ενθεμάτων καθορίζει την προβολή του μαστού. Ανάλογα με το σχήμα τους έχουμε δύο είδη ενθεμάτων τα στρογγυλά και τα σταγονοειδή ή ανατομικά. Τα στρογγυλά απευθύνονται σε άτομα που θέλουν λίγο περισσότερο γέμισμα στον άνω πόλο του μαστού ενώ τα ανατομικά δίνουν λίγο περισσότερο γέμισμα στο κάτω μέρος  του μαστού. Υπάρχει η ψευδής αίσθηση σε πολύ κόσμο ότι το σχήμα των ενθεμάτων θα καθορίσει και το σχήμα του μαστού. Κάτι τέτοιο συμβαίνει μεν αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό από ό,τι φαντάζεται κανείς καθώς το σχήμα του μαστού εξαρτάται και ή κυρίως από την τεχνική τοποθέτησής του. Επίσης η επιλογή του σχήματος των ενθεμάτων εξαρτάται  και από το σχήμα του προϋπάρχοντος μαστού.

 

Αυξητική στήθους

Μέγεθος ενθέματος μαστού

Άλλη παράμετρος που αφορά τα ενθέματα, είναι το μέγεθος τους. Το μέγεθος των ενθεμάτων καθορίζει το μέγεθος του μαστού. Αυτό θα πρέπει να προσαρμόζεται στην ανατομική κατασκευή του θώρακα της γυναίκας. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι η κάθε υποψήφια γυναίκα  μπορεί να επιλέξει όποιο μέγεθος επιθυμεί. Ο κάθε θώρακας είναι διαφορετικός κι επομένως το μέγεθος και το σχήμα των ενθεμάτων που μπορεί να δεχτεί είναι συγκεκριμένο. Φυσικά δεν είναι μόνο ένα το μέγεθος που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση αλλά μπορεί καθένας να το διαμορφώσει ανάλογα με τις επιθυμίες του, μέχρι κάποιο σημείο όμως. Δηλαδή ιδίως όταν κάποιο άτομο επιθυμεί μεγάλο στήθος θα πρέπει να γνωρίζει ότι από ένα σημείο και μετά το μέγεθος του ενθέματος δεν ταιριάζει στο μέγεθος του θώρακα κι επομένως αρχίζει να φαίνεται αφύσικο. Είναι δεδομένο ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, το ένθεμα αυτό δεν θα μπορεί να σταθεί στη σωστή του θέση. Σωστή θέση για παράδειγμα εννοούμε το κέντρο του ενθέματος να βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του μαστού δηλαδή στη θηλή. Ένα πολύ μεγάλο ένθεμα δεν θα μπορέσει να έχει στο κέντρο του τη θηλή αλλά θα εξέχει πολύ στα πλάγια πράγμα που θα το κάνει να φαίνεται αφύσικο. Το μέγεθος του μαστού είναι κάτι που συχνά ανησυχεί τη γυναίκα, που θέλει να κάνει αυξητική στήθους, γι’ αυτό είναι απαραίτητο το μέγεθος αλλά και άλλες παράμετροι του ενθέματος να αποφασίζονται μετά από διεξοδική συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό για το επιθυμητό «νέο» στήθος που θέλει να αποκτήσει η γυναίκα. Η πείρα, οι γνώσεις, η ικανότητα κι η αισθητική του πλαστικού χειρουργού  φροντίζουν για την ομαλή έκβαση της επέμβασης και για το καλό αποτέλεσμα που επιθυμεί η γυναίκα.

 

Η ανθεκτικότητα των ενθεμάτων

Τα ενθέματα είναι εξαιρετικά ανθεκτικά από τη κατασκευή τους έτσι ώστε να αντέχουν σε οποιοδήποτε βαθμό πίεσης που μπορεί να υποστεί ένα στήθος χωρίς βέβαια αυτή να είναι τόσο μεγάλη που το ίδιο το στήθος να μην μπορέσει να το αντέξει. Ακόμα και στη μαστογραφία που το στήθος υφίσταται μεγάλη πίεση, τα ενθέματα δεν υφίστανται ρήξη. Η αντοχή αυτή μπορεί να είναι μειωμένη στις λίγες περιπτώσεις πολύ παλιών ενθεμάτων. Οι λόγοι για τους οποίους ένα ένθεμα μπορεί να έχει ρήξη, δεν είναι γνωστοί. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι λόγω της ιδιαίτερης κατασκευής των ενθεμάτων, δεν υπάρχει κάποιος φόβος για την υγεία της γυναίκας, αλλά απλά πρέπει να αλλαχτεί το ένθεμα.

 

Αυξητική στήθους

Οδός πρόσβασης ενθέματος

Με τον όρο «οδός πρόσβασης» εννοούμε το σημείο του μαστού από το οποίο θα εισαχθεί το ένθεμα. Στο σημείο μέσω του οποίου θα γίνει η εισαγωγή του ενθέματος, θα πρέπει να γίνει μια τομή. Η τομή αυτή με τον καιρό θα επουλωθεί, αλλά θα μείνει κάποιο σημάδι. Το σημάδι αυτό δεν είναι ιδιαίτερα έντονο και συνήθως δεν είναι ενοχλητικό. Εξάλλου με τον καιρό, βελτιώνεται αρκετά. Όμως θα πρέπει μετά από συζήτηση με τον γιατρό να αποφασιστεί που θα γίνει το σημάδι αυτό.

Αυξητική στήθους

 

Υπάρχουν κατά κύριο λόγο τρείς οδοί πρόσβασης:

Υπομάστιος πτυχή. Είναι η πτυχή κάτω από το μαστό. Στο σημείο αυτό, όταν γίνει η τομή για την εισαγωγή του ενθέματος, τα πλεονεκτήματα είναι τα ακόλουθα: α) η ορατότητα κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι καλύτερη, που σημαίνει ότι έχει μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών β) η υπομάστιος πτυχή είναι ένα σημείο που δεν φαίνεται ιδιαίτερα ακόμη και με γυμνό σώμα και γ) το σημάδι καλύπτεται από το στηθόδεσμο ή το μαγιό.

Περιθηλαία πρόσβαση. Στην περίπτωση αυτή η τομή γίνεται στο όριο θηλής και δέρματος και τα πλεονεκτήματα της πρόσβασης αυτής είναι : α) ότι υπάρχει καλή ορατότητα κατά τη διάρκεια της επέμβασης ιδίως όταν ο αδένας είναι μικρός, β) η θηλή κάνει πολύ καλή επούλωση, επομένως το σημάδι είναι πολύ μικρό και γ)το σημάδι καλύπτεται από το στηθόδεσμο ή από το μαγιό.

Αυξητική στήθους

Η μασχάλη είναι από τις λιγότερο διενεργούμενες οδούς πρόσβασης. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει τομή πάνω στο μαστό. Όμως τα μειονεκτήματα είναι ότι α/ως πρόσβαση έχει μικρότερη ορατότητα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, β/εάν η γυναίκα σηκώσει τα χέρια της, τότε οι τομές δεν μπορούν να καλυφθούν και γ/υπάρχει μία συζήτηση περί των λεμφαδένων της μασχάλης η οποία δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Η πλέον συχνά χρησιμοποιούμενες οδοί πρόσβασης είναι οι δύο πρώτες, η υπομάστιος και η περιθηλαία. Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί και άλλες οδοί πρόσβασης, όπως πχ ο ομφαλός, αλλά αυτές παρουσιάζουν σοβαρά μειονεκτήματα.

 

Αυξητική στήθους

 

Επίπεδο τοποθέτησης

Υπάρχουν 2 βασικά επίπεδα μέσα στο στήθος όπου μπορεί να τοποθετηθεί το ένθεμα. Αυτά έχουν να κάνουν με τη σχέση του ενθέματος με το μείζονα θωρακικό μυ. Ο μείζων θωρακικός μυς είναι ένας μυς που βρίσκεται κάτω από τον αδένα του μαστού. Βάσει αυτού, έχουμε τοποθέτηση πάνω από τον μυ και τοποθέτηση κάτω από τον μυ, που είναι οι δύο βασικοί τρόποι τοποθέτησης. Υπάρχουν όμως και άλλες μέθοδοι, όπως η τοποθέτηση κάτω από την περιτονία του μείζονος θωρακικού ή η διπλού επιπέδου (dual plane) τεχνική τοποθέτησης. Μιλώντας για τις δύο βασικές μεθόδους τοποθέτησης, η κάθε μια έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 

Η τοποθέτηση πάνω από τον μυ  έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • είναι πιο εύκολη τεχνική
  • έχει μικρότερες πιθανότητες δημιουργίας αιματώματος
  • δεν έχει πόνο μετά το χειρουργείο

Η τοποθέτηση κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ παρουσιάζει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Ο  μαστός «στρώνει» καλύτερα στον άνω πόλο
  • Στέκεται καλύτερα στο πέρασμα του χρόνου
  • Έχει λιγότερες πιθανότητες να δημιουργήσει πτυχώσεις
  • Διαγράφεται καλύτερα στη μαστογραφία
  • Έχει λιγότερες πιθανότητες δημιουργίας κάψας.

Η διπλού επιπέδου τεχνική (dual plane) απευθύνεται σε ελαφρά  πτωτικούς μαστούς και βοηθάει σε έναν μικρό βαθμό ανόρθωσής τους. Η απόφαση για το επίπεδο τοποθέτησης που θα επιλεγεί για κάθε περίπτωση εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του μαστού της κάθε συγκεκριμένης γυναίκας και γίνεται με βάση την εμπειρία του πλαστικού χειρουργού και μετά από συζήτηση των υπέρ και κατά της κάθε μεθόδου.

 

Αυξητική στήθους

Η διαδικασία της επέμβασης της αυξητικής στήθους και μετά από αυτήν

Η επέμβαση γίνεται σε νοσοκομειακό χώρο και υπό γενική αναισθησία. Θεωρητικά μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους αναισθησίας αλλά η γενική θεωρείται η πιο ασφαλής. Θα πρέπει ο χώρος του νοσοκομείου να είναι κατάλληλα εξοπλισμένος και αυτό διασφαλίζει την ασφάλεια της επέμβασης. Τις περισσότερες φορές απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας δηλαδή μπορεί κανείς να μπει στο νοσοκομείο το πρωί  να κάνει την επέμβαση και το απόγευμα να πάει στο σπίτι του. Κάποια άτομα προτιμούν να κάνουν μία διανυκτέρευση στο νοσοκομείο διότι αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια κατά αυτόν τον τρόπο. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, στο σπίτι, καλό κι ωφέλιμο είναι η γυναίκα να κάνει απλές ενέργειες κι ελαφρές δραστηριότητες στο σπίτι, αλλά όχι κοπιώδης.

Ο πόνος διαφέρει από άτομο σε άτομο  και συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα έντονος εάν έχει γίνει σωστή φαρμακευτική αγωγή. Κάποιες περιπτώσεις έντονου πόνου οφείλονται κυρίως στο ότι η φαρμακευτική αγωγή μετά και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου δεν ήταν η ενδεικνυόμενη. Φυσικά παίζει ρόλο και η ευαισθησία του κάθε ατόμου στον πόνο , αλλά παρόλα αυτά τα περισσότερα άτομα αναφέρουν ότι η διαδικασία δεν ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή.

Τις πρώτες μέρες καλό είναι η γυναίκα να παραμείνει στο σπίτι και να απέχει από πολύ έντονες δραστηριότητες  (γυμναστική, σήκωμα μεγάλου βάρους κλπ). Επιστροφή στην εργασία όταν πρόκειται για εργασία γραφείου συνήθως γίνεται μετά από 3-5 ημέρες. Για πιο κοπιαστικές εργασίες θα απαιτηθούν μερικές μέρες περισσότερες. Στην αρχή ο μαστός δεν θα έχει το τελικό του σχήμα αλλά θα υπάρχουν κάποια πρηξίματα τα οποία σιγά σιγά υποχωρούν. Παρόλα αυτά ακόμα και τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση δεν φαίνεται στους υπόλοιπους ότι υπέστει την επέμβαση  της αυξητικής μαστών.

Η χρήση του  στηθόδεσμου αθλητικού τύπου (δηλαδή χωρίς μπανέλες) είναι απαραίτητη για 1 μήνα.

Αθλητικές δραστηριότητες μπορεί κανείς να ξεκινήσει μετά τον πρώτο μήνα αλλά αυτές που απαιτούν χρήση των χεριών καλό είναι να ξεκινήσουν μετά από 2 μήνες. Το τελικό αποτέλεσμα θα το δει κανείς μετά από 6 μήνες περίπου , αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί τόσο μεγάλο διάστημα για να είναι οι μαστοί παρουσιάσιμοι. Μετά από 1 μήνα οι μαστοί έχουν μια πολύ καλή μορφή, σίγουρα πολύ καλύτερη από αυτήν που είχαν πριν την επέμβαση.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ο θηλασμός δεν επηρεάζει αλλά παραμένει όπως θα ήταν και εάν δεν είχε γίνει η επέμβαση.

Η επιλογή του κατάλληλου μεγέθους του ενθέματος

Το επιθυμητό είναι σίγουρα να υπάρχει ένα αποτέλεσμα απόλυτα φυσικό χωρίς υπερβολές. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων, που προσέρχονται στον πλαστικό χειρουργό, θέλουν κάτι φυσικό, που να ταιριάζει  με το σώμα τους. Αυτό επιτυγχάνεται με κάποια συζήτηση, η οποία θα καθοδηγήσει τον πλαστικό χειρουργό όσον αφορά στις επιθυμίες του ατόμου. Επίσης ο πλαστικός χειρουργός θα εξηγήσει στην ενδιαφερόμενη γυναίκα ποιο αποτέλεσμα είναι εκείνο το οποίο της ταιριάζει. Η απόφαση για το μέγεθος κυρίως βασίζεται στους εξής παράγοντες:

  1. Στις επιθυμίες της ίδιας της γυναίκας.
  2. Στις διαστάσεις του θώρακα και γενικότερα στην κατανομή του σώματος, η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ποιο ένθεμα είναι κατάλληλο ( διαστάσεις θώρακα).
  3. Η ενδιαφερόμενη γυναίκα θα πρέπει να δει μαζί με τον γιατρό κάποια αποτελέσματα που αυτός είχε μετά από επεμβάσεις,  έτσι ώστε να κρίνει την αισθητική του γιατρού αλλά και ο γιατρός να κρίνει τη δική της αισθητική και να καταλάβει τι είναι αυτό που της αρέσει κι επιθυμεί.  Σε αυτή την φάση μπορεί να φέρει και κάποιες φωτογραφίες από στήθος γυναικών που είναι της αρεσκείας της.
  4. Υπάρχει η δυνατότητα να φανεί το τελικό αποτέλεσμα με χρήση κάποιων sizers.  Τα sizers είναι κάποια δοκιμαστικά επιθέματα που τοποθετούνται μέσα από το στηθόδεσμο, πριν το χειρουργείο, όπου μπορεί κανείς στον καθρέπτη να έχει μία εικόνα περί του ποιο είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

 

Κόστος της αυξητικής μαστών

Το κόστος της αυξητικής στήθους εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που περιλαμβάνει:

  • το κόστος των ενθεμάτων,
  • την αμοιβή του πλαστικού χειρουργού,
  • την αμοιβή του αναισθησιολόγου,
  • την αμοιβή της βοηθητικής χειρουργικής ομάδας (βοηθός πλαστικού χειρουργού, βοηθός χειρουργικής τράπεζας, βοηθός χειρουργικής αίθουσας, κλπ),
  • το κόστος των αναλώσιμων υλικών χειρουργείου,
  • τη νοσηλεία που θα γίνει στην κλινική και η οποία έχει διαφορετικό κόστος ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του νοσοκομείου,
  • τις βασικές εξετάσεις κτλ.

Καλό είναι να μην επιλέγει κανείς με βάση το χαμηλότερο κόστος διότι δεν αξίζει να έχει τον κίνδυνο να λάβει ένα λιγότερο ποιοτικό αποτέλεσμα, προκειμένου να εξοικονομήσει λίγα χρήματα.

Η επέμβαση αυξητικής μαστών επιδρά σημαντικά στην ψυχολογία των ατόμων στα οποία διενεργείται διότι οι μαστοί είναι σημαντικός παράγοντας θηλυκότητας και για αυτό το λόγο η δημιουργία δύο πολύ ωραίων μαστών φέρνει μία ψυχική ανάταση κι αλλάζει τελείως την αυτοπεποίθηση της γυναίκας που αποφάσισε να κάνει μία τόσο σημαντική βελτίωση στο σώμα της.

 

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΧΕΙΛΙΩΝ

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΓΛΟΥΤΩΝ

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΖΥΓΩΜΑΤΙΚΩΝ

ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΙΣΟΛΚΗΣ ΘΗΛΗΣ ΜΑΣΤΟΥ

 

Περισσότερες υπηρεσίες