Τι είναι το lifting προσώπου;

Είναι μια επέμβαση που απευθύνεται σε γυναίκες και άνδρες που έχουν χαλάρωση του δέρματος στην περιοχή του προσώπου. Επίσης, μπορεί να παρουσιάζουν έντονες ρυτιδώσεις, οι οποίες όμως και αυτές οφείλονται σε χαλάρωση. Αποτελεί την πιο αποτελεσματική επέμβαση για τη διόρθωση της χαλάρωσης του προσώπου.

Τα αποτελέσματα του face lifting δεν συγκρίνονται με καμία μη επεμβατική διαδικασία. Υπάρχει η άποψη ότι το lifting διορθώνει τα πάντα όσον αφορά στη γήρανση του προσώπου. Κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές διότι δεν μπορεί να διορθώσει την ποιότητα του δέρματος, τις πολύ ψιλές ρυτιδώσεις και τις δυσχρωμίες. Επομένως το αποτέλεσμα που μπορεί κανείς να προσδοκά είναι αυτό το οποίο βλέπει βάζοντας ένα δάχτυλο μπροστά από το αφτί και ένα πίσω από αυτό και να τραβήξει το πρόσωπο προς τα επάνω.

 

Πως γίνεται το face lifting (λιφτινγκ προσώπου)

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές που μπορεί ο πλαστικός χειρουργός να χρησιμοποιήσει. Η επιλογή της τεχνικής θα γίνει ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου και την πείρα του πλαστικού χειρουργού. Όμως υπάρχει κάποια βασική αρχή για τη διενέργεια του face lifting και οι τεχνικές διαφοροποιούνται ανάλογα με κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες όμως μπορεί να είναι και σημαντικές για το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Face Lifting ή Ρυτιδεκτομή Προσώπου

Η βασική αρχή του lifting έγκειται στη διενέργεια τομών, οι οποίες ξεκινούν από την περιοχή των κροτάφων μπροστά στο αφτί προχωρούν γύρω από αυτό και καταλήγουν στην περιοχή πίσω από το αφτί. Μέσω των τομών αυτών γίνεται διαχωρισμός του δέρματος από τους υποκείμενους ιστούς. Ο διαχωρισμός μπορεί να είναι λίγο ή πολύ εκτεταμένος. Όσο περισσότερο εκτεταμένος είναι τόσο καλύτερο είναι το τελικό αποτέλεσμα αλλά και η διάρκεια του. Κάτω από το δέρμα υπάρχουν διάφοροι ιστοί. Ένας σημαντικός ιστός για το lifting είναι το λεγόμενο SMAS. Ο ιστός αυτός είναι μια απονεύρωση κατασκευασμένη από ινώδη ιστό, η οποία χαλαρώνει και αυτή με το πέρασμα του χρόνου. Επομένως, δεν είναι αρκετό το να αφαιρεθεί η χαλάρωση του δέρματος αλλά θα πρέπει να αφαιρεθεί και χαλάρωση από το SMAS. Οι διαφορετικές τεχνικές που υπάρχουν έγκειται στο πως θα βελτιωθεί η χαλάρωση του SMAS. Με βάση αυτό, έχουμε τεχνικές αναδίπλωσης του SMAS, αποκόλλησης και ανάρτησης (τέντωμα) του SMAS ή και διατομή μέρους του SMAS και αφαίρεσή του (SMASectomy). Γενικά η άποψη είναι ότι όσο πιο μεγάλη διαδικασία γίνει επάνω στο SMAS τόσο καλύτερο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα αλλά και τόσο μεγαλύτερη η διάρκειά του.

Face Lifting ή Ρυτιδεκτομή Προσώπου

Αφότου γίνει η διαδικασία που περιγράψαμε πάνω στο SMAS, ο πλαστικός χειρουργός θα τεντώσει το δέρμα του προσώπου, θα αφαιρέσει την περίσσια αυτού και θα το συρράψει με κατάλληλο τρόπο στη θέση που ενδείκνυται. Η διαδικασία συνήθως απαιτεί 2-4 ώρες.

Το face lifting γίνεται με κάποιου είδους αναισθησίας το οποίο μπορεί να είναι τοπική αναισθησία , ή και τοπική αναισθησία με ενδοφλέβια αναλγησία. Το είδος της αναισθησίας εξαρτάται από την έκταση της επέμβασης, τις επιθυμίες του ατόμου και την προτίμηση του χειρουργού. Μετά το τέλος της διαδικασίας γίνεται περίδεση στο πρόσωπο. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι της τάξεως της μίας ημέρας αν και πολλές φορές μπορεί να μην χρειαστεί διανυκτέρευση, δηλαδή η επέμβαση να γίνει το πρωί και η έξοδος από το νοσοκομείο να γίνει το απόγευμα.

Τις επόμενες ημέρες, συνήθως, ο πόνος είναι από ανύπαρκτος μέχρι ήπιος και εάν υπάρχει αντιμετωπίζεται πολύ καλά με διάφορα παυσίπονα. Πάντα υπάρχει κάποιο οίδημα στο πρόσωπο και γι’ αυτόν το λόγο το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο ασθενής δεν είναι παρουσιάσιμος για μερικές ημέρες, οι οποίες μπορεί να είναι από μια εβδομάδα έως δυο, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, το είδος της επέμβασης που έγινε καθώς και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Φυσικά, μετά από το διάστημα αυτό, δεν θα έχει κανείς το τελικό αποτέλεσμα αλλά απλώς είναι παρουσιάσιμος χωρίς πρόβλημα. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να το περιμένει μερικούς μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι για τους μήνες αυτούς δεν είναι το άτομο παρουσιάσιμο. Αντιθέτως, μετά από 15 περίπου ημέρες ή καμιά φορά και λιγότερο μπορεί κανείς να παρουσιαστεί χωρίς να γίνεται αντιληπτό από το περιβάλλον ότι έχει κάνει τη διαδικασία αυτή.

Το face lifting είναι μία από τις επεμβάσεις όπου η ικανότητα του πλαστικού χειρουργού παίζει σημαντικότατο ρόλο για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος. Παράλληλα βέβαια είναι και μια παρεξηγημένη επέμβαση διότι πάρα πολλά άτομα συνδυάζουν τα παραμορφωμένα πρόσωπα που βλέπουν γύρω τους με τη διαδικασία αυτή. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι συνήθως τα παραμορφωμένα πρόσωπα δεν έχουν να κάνουν με lifting αλλά με κακής ποιότητας ενέσιμα υλικά. Φυσικά και το lifting, αν δεν γίνει σωστά, μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα αλλά ποτέ δεν δημιουργεί μόνιμο πρήξιμο στο πρόσωπο. Φυσικά, όπως όλες οι διαδικασίες στη ζωή μας, έχει πιθανότητα επιπλοκών αλλά αυτές είναι λίγες και διορθώσιμες.

Το lifting πολύ συχνά συνδυάζεται με άλλες επεμβάσεις όπως βλεφαροπλαστική, εμφύτευση λίπους στο πρόσωπο , peeling, και πολλά άλλα. Θα λέγαμε μάλιστα ότι ένα ολοκληρωμένο lifting καλό είναι να συνδυάζεται και με άλλες επεμβάσεις διότι όταν σε ένα πρόσωπο παρουσιάζεται φθορά λόγω χρόνου, η φθορά αυτή δεν περιορίζεται στην χαλάρωση αλλά και σε άλλες παραμέτρους.

Παρότι όπως τονίσαμε το face lifting είναι μια παρεξηγημένη επέμβαση διότι της αποδίδονται προβλήματα που δεν οφείλονται σε αυτήν, κρατάει την αξία της στο χρόνο και συνεχώς βελτιώνεται. Με τον τρόπο αυτό γίνεται όλο και πιο αποδεκτή και διενεργείται όλο και συχνότερα. Τα αποτελέσματα του lifting δεν συγκρίνονται με καμία άλλη διαδικασία αρκεί να γίνει υπό σωστές συνθήκες. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και πραγματικά δίνουν μια εικόνα πολύ πιο νέα χωρίς υπερβολές, η οποία διαρκεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα βελτιώνοντας κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ατόμων που κατέφυγαν σε αυτή.

Περισσότερες υπηρεσίες